Prin lume, spre mine – un jurnal al devenirii

 

Sâmbătă, 28 septembrie 2013 orele 16.30, la Cafeneaua Artiștilor din Buzău, Bd. Nicolae Bălcescu 25-28 – complex NoLimit, are loc prima întâlnire din această toamnă a dezbaterilor Comunității Kogaion în formula nouă de dezbateri la Cafeneaua Complexității. Tema întâlnirii: Prin mine, spre lume – o discuție despre toleranță, multiculturalitate și evoluție interioară. Am invitat pentru această discuție pe Iunia Pașca, o tânără care, la 27 de ani, a vizitat, a făcut voluntariat și a muncit în peste 40 de țări de pe patru continente. O experiență pe care o va împărtăși cu noi.

Cu această ocazie, Iunia Pașca va lansa cartea sa Prin mine, spre lume – un jurnal al devenirii.

iuniaDe la o vreme am realizat că, pe lângă identitatea mea de român, am o identitate mai cuprinzătoare, mai profundă, mai aproape de adevăr. O identitate de copil al lumii. Cetățean al planetei. Probabil că, atunci când voi părăsi granițele Pământului, voi descoperi că sunt un la fel de veritabil cetățean al galaxiei, și apoi al universului. În fiecare loc unde pășesc, găsesc o nouă oglindă, una care mă reflectă într-un mod pe care nu l-am mai văzut înainte.
Văd o parte din mine peste tot și așa îmi dau seama că o parte din mine este și în făptura aceea cu ochii migdalați, și în piața aceea ce mișună de șobolani, și în clădirea aceea de beton și sticlă vineție. Și în ghețarul de un albastru ce mă doare, și în apa clocotită a gheizerului, și în lupii de mare ce îmi fac cu ochiul prefăcându-se plictisiși, și în acel flamingo roz ce-mi arată că el a inventat cuvantul “grațios”. Și în roba stacojie a călugărului budist, și în acoperământul frumoasei femei musulmane. Și în zâmbetul copilului ce a cunoscut doar interiorul unei case de carton, și în lacrimile celui cu casa plină de servitori.
Plimbându-mă pe mapamond am învatat că, oricât de diferită pare a fi reflecția mea în fiecare oglindă în care mă zăresc, acolo e, de fapt, aceeași persoană. Și fiecare persoană care se reflectă acolo împreună cu mine îmi e mai mult asemănătoare decat îmi e diferită. Am învățat că lumea e plină de familie. Că lumea e plină de șapte miliarde de versiuni diferite ale aceluiași produs. Și că și eu sunt acel produs.

Explorarea lumii nu e pentru mine un hobby, nu un vis sau o pasiune, ci e parte din cine sunt, precum și eu sunt parte din lumea pe care trăiesc să o descopăr. Cunoașterea lumii mă ajută să mă cunosc pe mine însămi, și înțelegându-mă pe mine, înțeleg mai bine lumea din jur. Concluzia la care am ajuns după cele patruzeci și de țări explorate până în prezent este că eu și lumea avem o relație specială, înălțătoare, sublimă!

Mă număr printre acei fericiți care nu au lucrat nici măcar o zi în domeniul pentru care s-au pregățit în școală. Am aflat doar spre sfârșitul facultății care e activitatea ce-mi da viață, și anume împărtășirea de informații, credințe și perspective cu semenii mei. Am avut rol de educator în Europa, Asia, America de Sud, Estul Mijlociu și Africa și am aflat peste tot că, atunci când credeam că educ, eu eram cea care învăța cel mai mult.

Că știu să scriu am aflat și mai târziu în viață, după ce mi-am petrecut anii de elev și student într-o suferință sfâșietoare la auzul cuvintelor “compunere” și “eseu”. Am început să scriu e-mailuri, care s-au transformat apoi în bloguri și articole, culminând de curând cu cartea Prin lume, spre mine, născută din călătoriile și explorările exterioare și interioare din ultimii șase ani de zile. Vă invit în paginile ei!

Website: Iunia.ro

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply